Prof. Dr. Selim YAZICI

Personal Website

Çin’e Hamburger Üniversitesi

Çin’e Hamburger Üniversitesi

Mc Donald’s yönetici yetiştirmek için açtığı ”Hamburger” Üniversitelerinin 7’ncisini Çin’de açtı.

30.03.10

Mc Donald’s Çin’in Şangay kentinde Hamburger Üniversitesi açtı. Hamburger Üniversitesinde yeni nesil yöneticiler yetiştirilecek.

Çin’de gayri resmi rakamlara göre 200 milyar dolarlık bir “dışarıda yeme” pazarı bulunuyor. Çin’in en hızlı büyüyen Mc Donald’s pazarı olduğunu söyleyen Mc Donald’s’ın bölge yetkilisi Tim Fenton pazarın yıllık yüzde 10 oranında büyüme kaydettiğini söyledi. Fenton Çin’in McDonald’s için stratejik önemi dolayısıyla yeni Hamburger Üniversitesi’ni burada açmaya karar verdiklerini söyledi. 

Kalifiye yöneticiler Çin’de kalmıyor

McDonald’s’ın bu hamlesinin ardında Çin’deki yabancı şirketlerin yerel yöneticiler yetiştirme meselesine çok önem vermekle birlikte genç ve hırslı çalışanların daha iyi fırsatlar için başka ülkelere gitmelerini önlemede zorluk yaşamaları yatıyor.
 
250 milyon dolar yatırımla açılan Hamburger Üniversitesi şirketin Amerika dışında açtığı 7’inci üniversite. Ancak üniversitede hamburger hazırlamak değil bu işin daha iyi nasıl yönetileceği öğretilecek. Okul önünüzdeki 5 yıl içinde 5 bin mezun vermeyi amaçlıyor. Üniversitenin dekanı Susanna Li “Sektörümüzün Harvard’ı olabilmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız” dedi.

Hamburger mezunu yöneticiler 

20 yıldır Çin kıtasında faaliyet gösteren MacDonald’s’ın bölgedeki 1,100 restoranında 60 binden fazla çalışanı bulunuyor. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde mağaza sayısının 2 bine çıkarılması planlanıyor. Şirket politikası gereği şubelerin Hamburger Üniversitesi mezunlarınca yönetilmesi istendiği için bir süredir eğitim faaliyetlerinin sürdürüldüğü Hong Kong’taki eğitim birimi Şangay’a kaydırıldı.  
 
İlki 1961’de kuruldu

• Üniversite ilk olarak 1961’de o zamanki CEO Fred Turner tarafından Illionis eyaletindeki Elk Grove Village restoranının bodrumunda açıldı

• Okul 14 kişilik ilk mezunlarını 24 Şubat 1961’de verdi

• Bugün her yıl okula 5 binden fazla öğrenci alınıyor

• 1961’den beni okuldan 80 binden fazla restoran yöneticisi, orta kademe yönetici ve işletmeci mezun oldu.

 

Kaynak: Sabah İşte İnsan, http://www.isteinsan.com.tr/yonetim/cin_e_hamburger_universitesi.html