Prof. Dr. Selim YAZICI

Personal Website

Girişimcilik

Girişimcilik eğitiminde 5 kişi kendi işini kurdu

Founder Institute, teknoloji girişimcisi olmak isteyenlerin tam zamanlı işleri olsa bile katılabilecekleri bir eğitim programı. 2009 yılında başlayan program dünyada 35 şehirde 1.000’e yakın mezun verdi. İstanbul’da 2012 sonunda başlayan program Mayıs 2013’te sonuçlandı ve 2. dönem için başvurular açıldı. 20 Ekim’e kadar başvuranlar 50 dolarlık başvuru ücretini ödemeyecek. Final başvurular da 10 Kasım’a kadar kabul ediliyor. 

İlk dönemde 350 kişinin başvurduğunu belirten Founder Institute Türkiye Direktörü Kutlu Kazancı 34’ünün programa kabul edildiğini söylüyor. Programdan 5 girişimci firmalarını kurmuş bile.  Kurulan firmalar: Ecotrend, ekolojik yaşama yönelik bilgi, ürün ve hizmet bulunabilecek bir portal. 

Gezgorkesfet.com çocuklu ailelere özel seyahat portalı.

Randomrunway.com kendi sokak modanızı paylaşabileceğiniz bir sosyal ağ. 

Enerjinisec.com enerji faturalarını düşürmeye sağlayacak bir hizmet sunuyor. 

Beşinci mezun yeni bir içecek üzerinde çalışıyor ve hazır olduğunda duyurulacak.

Mezunların hepsinin önümüzdeki 6-9 ayda ürünlerini tamamlayıp satışlara başlamayı planlıyor.

34 kişi programa katıldı peki diğerlerine ne oldu? Herkesin mezun olamadığını belirten Kazancı, bir bölümünün programı bıraktığını, bir bölümünün fikrinden vazgeçtiğini, bir kısmının da fikirleri, sunumları veya performansları yetersiz olduğu için programdan çıkarıldığını söylüyor. İlk hafta programın yoğun olduğunu görüp ayrılanların paraları da iade edilmiş.

Programın ilk yarısına kadar bırakanlar bir sonraki programa tekrar başvuru hakkına sahip oluyor.

İş ve aileyle yürüyor

Founder Institute’a başvuran kişilerin analizini yapılmış ve başvuranların tipik profilleri ortaya çıkmış. Bu sonuca göre başvuranların yaş ortalaması 34, çoğu evli ve yakında bir çocuk sahibi olmak istiyor. Çoğu iyi bir maaş kazandığı tam zamanlı bir firmada çalışıyor, ancak paranın ötesinde bir tatmin de arıyor. Birkaç girişim fikirleri var, daha önce bir fikri hayata geçirmekle ilgili çabaları olmuş ancak yeterince odaklanamadıklarından ilerleyememişler.  

Programın haftada 15-20 saatlik bir iş yüküyle tam zamanlı bir iş ve bir aileyle devam ettirilebilecek şekilde tasarlandığını belirten Kazancı, tam zamanlı işle, eşle ve hatta çocukla girişimci olmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Founder Institute’a küresel başvuranların dörtte birinin kadın olduğunu belirten Kazancı, Türkiye’de ilk sömestırda başvuranları yüzde 17’sinin kadın olduğunu söylüyor. Ancak 5 mezundan 2’si kadın girişimci.

İkinci dönemde program 15 haftadan 14 haftaya indirildi ve daha fazla pratik çalışma, müşterileri tanıma ve anlama egzersizleri eklendi. Programda haftada bir toplanılıyor ve o haftanın konusu mentorların eşliğinde işleniyor. İşlenen konularla ilgili projeyi ilerletmek için görevler oluyor. Her toplantıda fikirler ve gelinen aşama anlatılıyor. Girişimciler mentorları ve koordinatörleri, mentorlar da girişimcileri değerlendiriyor. Programla ilgili daha fazla bilgi için: http://fi.co adresinden  Başvuru için: http://fi.co/apply/istanbul/hürriyet

KAYNAK: Zeynep MENGİ, Hürriyet İK, 6 Ekim 2013 http://isyasami.yenibiris.com/Default.aspx?pageID=238&NewsID&nID=72184&AuthorID=95