Kurumsal yönetim yeşil sahalara indi
TKYD’nin futbolda uluslararası yönetim standartlarının sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla hazırladığı rehber, uygulamalar konusunda kulüplere yol gösteriyor
İŞ’TE İNSAN -28.02.10
Elif AKIN
elif.akin@sabah.com.tr
Dünyada ve Türkiye’de sadece seyirlik bir spor olmaktan çıkan futbol, artık yıldız transferler yanında kulüplerin yönetim becerileri ve yıllık gelirleriyle de adından söz ettiriyor. Özellikle İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa liglerinde mücadele eden kulüpler, Avrupa’nın en çok geliri olan kulüpler listesine girebilmek için kıyasıya rekabet ediyor.
Türkiye’de ise kurumsal yönetim ilkelerinin, bir endüstri haline gelen futbolda da uygulanması gerektiğini vurgulayan Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), kulüplere yardımcı olmak amacıyla bir rehber hazırladı. Türkiye Futbol Federasyonu ve Ergo Türkiye Sigorta Grubu’nun katkılarıyla hayata geçen bu proje, İngiltere’de yayımlanandan sonra ikinci rehber olma özelliğini taşıyor.
“Kurumsal Yönetim İlkeleri Işığında Türk Futbol Kulüpleri Yönetim Rehberi”nde, Türk futbol endüstrisinin yönetiminde, kurumsal yönetim ilkelerinden nasıl faydalanabileceğine dair birçok öneri ve uygulama bulunuyor. Kulüplerin mali, hukuksal ve yönetimsel yapılarına göre sınıflandırıldığı çalışmada, kurumsal yönetim ilkeleri ise eşitlik, şeffaflık, sorumluluk ve hesap verebilirlik olarak belirlenmiş. Kurumsal yönetim kalitesinin yüksek olması ise kulüplere rekabet üstünlüğü getirmenin yanı sıra düşük maliyetli fon yaratabilme olanağı da sağlıyor.
İMKB Kurumsal Yönetim endeksinde sadece 24 şirketin işlem gördüğünü söyleyen TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt, günümüzde rekabeti belirleyen temel unsurlardan birinin kurumsal yönetim olduğunu belirtiyor. Türkiye futbol pastasının 500 milyon Euro’yu aştığını vurgulayan Bayazıt, bu çalışmayla uluslararası yönetim standartlarını uygulama konusunda futbol kulüplerine yardımcı olmayı hedeflediklerini anlatıyor.
Avrupa’dan örnekler var
Rehberde başarılı yönetimlerine şapka çıkartan kulüpler de yer alıyor. Sürdürülebilen başarı kategorisinde küresel bir marka haline gelen Manchester United ilk sırada bulunuyor. Son 15 yıldır hiç zarar etmeyen kulüp, Avrupa’nın en çok geliri olan kulüpler listesinde son 10 yılda yedi yıl arka arkaya birinci olmuş.
En başarılı sportif yeniden yapılandırılmalarda da varlık satışına dayalı nakit girişi modeli ve yıldızlara dayalı stratejiyle Real Madrid, taraftar katkısına dayalı nakit girişi modeli ve çok yönlü ticari stratejiyle Barcelona’ya yer verilmiş. Ulusal yıldız modelinin en başarılı temsilcisi ve oyuncu ticaretinden elde ettiği gelirler açısından ise AFC Ajax incelenmiş.
Kaynak: Elif AKIN, Sabah Gazetesi, İste İnsan, 28.02.2010, http://www.isteinsan.com.tr/isteinsan_gazete/kurumsal_yonetim_yesil_sahalara_indi.html